Ο τορπιλισμός του καταδρομικού “ΕΛΛΗ & ο κυβερνήτης του Άγγελος Χατζόπουλος


Ο τορπιλισμός του καταδρομικού “ΕΛΛΗ

& ο κυβερνήτης του Άγγελος Χατζόπουλος*

Το καταδρομικό "ΕΛΛΗ"
Το καταδρομικό “ΕΛΛΗ”

Ανήμερα της 15ης Αυγούστου το ελληνικό καταδρομικό αγκυροβόλησε 550 μέτρα από τον μεσημβρινό   λιμενοβραχίονα της Τήνου.
Η ατμόσφαιρα στο σημαιοστολισμένο πλοίο ήταν πανηγυρική.

Στη Γέφυρα του 98 μέτρων παλαιού σκαριού ο κυβερνήτης, Πλοίαρχος Χατζόπουλος, ενημερωνόταν για τις τελευταίες λεπτομέρειες της απόβασης του τιμητικού αγήματος που θα συνόδευε τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στο νησί.

Ο Κυβερνήτης του καταδρομικού "ΕΛΛΗ" Άγγελος Χατζόπουλος
Ο Κυβερνήτης του καταδρομικού “ΕΛΛΗ” Άγγελος Χατζόπουλος

Ο κόσμος είχε συρρεύσει στο λιμάνι για να παρακολουθήσει την περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Μέσα στο «Έλλη», πολεμικό που βρίσκεται εκεί, οι 40 άνδρες του αγήματος φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της εμφάνισής τους. Οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει τη… φασίνα. Έπρεπε επάνω στο πλοίο να λάμπουν όλα.

Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική. Μόνο ο κυβερνήτης Αγ. Χατζόπουλος, εμφανώς ανήσυχος, διέταξε τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας: τήρηση στεγανών εν πλω, ο λέβητας σε πλήρη πίεση και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα σε ετοιμότητα.

Στις 08.25 οι φωνές του αρχικελευστή Κατσαϊτη έσκισαν τον αέρα: «Τορπίλη δεξιά, τορπίλη δεξιά».
Η φωνή του διακόπηκε από τον πάταγο μιας τρομακτικής έκρηξης η οποία ανασήκωσε το πλοίο από την επιφάνεια σαν παιδικό παιχνίδι!

Πολλοί άνδρες έπεσαν στη θάλασσα. Για λίγα λεπτά κανείς δεν γνώριζε τι είχε συμβεί.
Κομμάτια σάρκας, φωτιά, καπνοί και βογγητά πληγωμένων συνέθεταν ένα σκηνικό κόλασης.

Ο κυβερνήτης ανέκτησε γρήγορα την ψυχραιμία του και έδωσε διαταγές περίθαλψης των τραυματιών, διάσωσης των ανδρών που βρίσκονταν στη θάλασσα και ρυμούλκησης του πλοίου.

Στιγμιότυπο από την έκρηξη της δεύτερης τορπίλης στον λιμενοβραχίονα της Τήνου
Στιγμιότυπο από την έκρηξη της δεύτερης τορπίλης στον λιμενοβραχίονα της Τήνου
Το ρήγμα στο δεξιό πλευρό του "ΕΛΛΗ"
Το ρήγμα στο δεξιό πλευρό του “ΕΛΛΗ”

Ο κυβερνήτης διατάσσει να διώξουν τα νερά από το πλοίο. Ο «πρώτος» του αναφέρει ότι το αντλιοστάσιο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ακολουθεί προσπάθεια ρυμούλκισης.

Δύο φορές επεχείρησε ο «Έσπερος» να ρυμουλκήσει το πλοίο. Απέτυχε. Η άγκυρα του «Έλλη» παρέμενε σφηνωμένη στο βυθό, ενώ η φωτιά είχε ήδη αρχίσει να απλώνεται. Δίνεται το σύνθημα για εγκατάλειψη. Τελευταίοι φεύγουν οι αξιωματικοί (πλωτάρχης Δούσης, υποπλοίαρχος Στεριόπουλος, ανθυποπλοίαρχοι Λεβαντίνοςκαι Κυριαζόπουλος, σημαιοφόροι Μαργαρίτης, Χορς, Διαμαντήςκαι τελευταίος ο κυβερνήτης πλοίαρχος Αγγελος Χατζόπουλος. Η «Έλλη» σιγά σιγά βυθίζεται.

Μία Επιτροπή απο ανωτάτους αξιωματικούς (Καββαδίας, Χατζόπουλος και Δούσης) έβαλε δύτες και ανέσυραν απο τον βυθό τεμάχια των τορπιλών. Στο πόρισμά τους κατέληγαν οτι “ το “Έλλη” εβυθίσθη παρά ιταλικών τορπιλών βληθεισών υπο ιταλικού υποβρυχίου”.

  • Με ανακοινωθέν το υπουργείο Ναυτικών ανήγγειλε «την απώλειαν του ευδρόμου
    ΈΛΛΗ, ηγκυροβολημένου εις όρμον Τήνου, όπου είχε καταπλεύσει προς απόδοσιν τιμών
    εις την θαυματουργόν εικόνα της Θεομήτορος. Σημαιοστόλιστον εβλήθη δια τορπιλλών
    αγνώστου εθνικότητος υποβρυχίου…» . © Κυβερνήτης Πλοίαρχος Β.Ν. Άγγελος
    Χατζόπουλος.

 

* Αξιωματικός, γόνος μεγάλης και γνωστής οικογένειας του Ναυπλίου,  σπούδασε στην Ακαδημία πολέμου του Γάινουβ της Αγγλίας και μιλούσε 4 γλώσσες.

Απόγονος της ιστορικής οικογένειας των Κωτσονόπουλων, καθώς ο προπάππους του Μ. Κωτσονόπουλος υπήρξε ο πρώτος φαρμακοποιός της νεότερης Ελλάδος και δήμαρχος  επί σειρά ετών. Ο παππούς του (από την μητέρα του) Β.Λελάκης   εστάλει από την βασίλισσα Αμαλία για 5 χρόνια στο Μόναχο για σπουδές και υπήρξε ο πρώτος Γυμνασιάρχης Ευρωπαικών σπουδών.
Ο πατέρας του κυβερνήτη Άγγελου Χατζόπουλου,  Παναγιώτης Χατζόπουλος με καταγωγή από το Ανυφί υπήρξε Γενικός Αρχίατρος του Ελληνικού στρατού και σπούδασε για μία 5ετία στο Παρίσι.
ΠΗΓΕΣ

pasatempo.wordpress.com

asxetos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s