Το Οθωμανικό Χαμάμ στο Ναύπλιο


Το Οθωμανικό Χαμάμ στο Ναύπλιο

xamam_nafpliou_1

Στην οδό Καποδιστρίου, απέναντι από την είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, μπορεί κανείς να διακρίνει τα ίχνη ενός τουρκικού χαμάμ. Το λουτρό αυτό διασώζεται στη διασταύρωση των οδών Καποδιστρίου και Πλάτωνος 2.
Η διάνοιξη του δρόμου είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου τμήματος του λουτρού, το αποδυτήριο και ο χλιαρός χώρος δεν υφίστανται πλέον, ενώ μόνο οι γενέτειρες του ημικυλινδρικού θόλου που το στέγαζε μας προϊδεάζουν για την ύπαρξη του. Σήμερα σώζεται ο ζεστός χώρος, με κάτοψη διαστάσεων 5,70×5,80 και κάλυψη από ημισφαιρικό θόλο, που φέρει τρεις ομόκεντρους δακτυλίους φωτιστικών οπών.

xamam_nafpliou_2

Το εναπομείναν τμήμα του λουτρού εφάπτεται στο ξενοδοχείο «Μπάυρον», κτισμένο στο χώρο που άλλοτε θεωρητικά βρισκόταν η εστία και η δεξαμενή του χαμάμ. Η καθ’ ύψος ανάπτυξη του κτηρίου είναι τέτοια (τρεις όροφοι), ώστε η είσοδός του να βρίσκεται στο επίπεδο του θόλου, χρησιμοποιώντας το δώμα σαν αυλή του ξενοδοχείου.

xamam_nafpliou_2
Ο Άγγλος περιηγητής William Gell επισκέφτηκε την πόλη στις αρχές του 1800. Στο οδοιπορικό του αναφέρεται η ακόλουθη περιγραφή για το λουτρό.

«…Στο κέντρο του πρώτου διαμερίσματος υπήρχε φωτιά και γύρω-γύρω σοφάδες με καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Εκεί γδύνεσαι, τυλίγεσαι με ένα μπαμπακερό ρούχο, φοράς ξυλοπάπουτσα και οδηγείσαι ανάμεσα σε πολλές θολωτές κάμαρες, τη μία ζεστότερη από την προηγούμενη, στο χαμάμ όπου ξαπλώνεις σ’ ένα τεζάχι ξύλινο, μεγάλο όσο μια πόρτα, στερεωμένο σε ύψος τεσσάρων ιντσών από το πάτωμα. Κι ενώ παθαίνεις δυνατή εφίδρωση, ένας λουτράρης σε τρίβει και σε λούζει αν θέλεις. Ύστερα φέρνουν μια λεκάνη γεμάτη σαπουνάδα κι ο λουτράρης σε τρίβει με βούρτσα από κάποιο ανατολίτικο φυτό. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία σ’ αφήνει μόνο μ’ ένα κύπελλο να ρίχνεις πάνω σου ζεστό ή κρύο νερό από τις δύο μαρμάρινες γούρνες που βρίσκονται πλάι σου. Έπειτα χτυπάς παλαμάκια και ο υπηρέτης σου φέρνει ένα καθαρό μπαμπακερό ρούχο που το δένεις στη μέση σου κι ένα τουρμπάνι για το κεφάλι…».

xamam_nafpliou_4

Φωτό: cityofnafplio.com

Κείμενο: Τα Οθωμανικά κτίσματα στο Ναύπλιο

(Ευαγγελία Παρχαρίδου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s