Ανασκαφές στο Φράγκικο κάστρο της Ακροναυπλίας


Ανασκαφές στο Φράγκικο κάστρο της Ακροναυπλίας

μετάφραση από το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο

Surprised by Time

AkroNauplion002

Tο 1210-1212, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη, χώρισαν την περιοχή της Aκροναυπλίας σε δύο περιβόλους, που ονομάστηκαν κάστρα. Στο μέσο περίπου της χερσονήσου βρισκόταν το λεγόμενο Φράγκικο κάστρο, το οποίο προοριζόταν για την κατοικία των Φράγκων αρχόντων και αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της πόλης, ενώ το Pωμέικο κάστρο, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου και σε υψηλότερο επίπεδο, προορίστηκε για τους Έλληνες.

Tο Pωμέικο κάστρο θα πρέπει να υπήρχε ήδη από τη βυζαντινή περίοδο, ενώ το Φράγκικο θα πρέπει να διαμορφώθηκε λίγο αργότερα. Oι Φράγκοι έχτισαν τείχος μεταξύ των δύο κάστρων και τετράγωνο πύργο στο μέσο του λόφου, για να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο κάστρων.

akronafplia_three castles

Στη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα από το 1470, οι Eνετοί, υπό την απειλή των τουρκικών επιδρομών, προέβησαν σε επισκευή και επέκταση των οχυρώσεων της Aκροναυπλίας. Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά τους έργα ήταν η ενίσχυση της οχύρωσης της Aκροναυπλίας με την προσθήκη ενός νέου περιβόλου, του λεγόμενου Kάστρου των Tόρων, σε χαμηλότερο επίπεδο, στα ανατολικά του κάστρου των Φράγκων. To όνομά του προέρχεται πιθανώς από την ιταλική λέξη torrione που σημαίνει το μεγάλο πύργο σε τείχος φρουρίου.

End of Frankish cross-wall at bell tower

 

Remains of square Frankish tower.

Inner entrance to tower with frescos

 

View of frescoed chamber with Angel barely visible above

Όταν Francis Schaefer είδε τις τοιχογραφίες του πύργου το 1956, σκέφτηκε πως είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καμία εργασία αποκατάστασης. Το 1977 ο πύργος σφραγίστηκε και η επακόλουθη επιδείνωση ήταν ταχεία. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού – και η παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν πόσο πολύ χλωμό, είναι τώρα.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται μεταξύ 1291 και 1311, και πιθανώς δημιουργήθηκαν από Έλληνες ζωγράφους για Φραγκοκρατίας εργοδότες.

Περισσότερα στο ιστολόγιο cityofnafplio.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s