Η Κυρά της Πρόσυμνας


Η Κυρά της Πρόσυμνας

Μια γυναίκα κατευθείαν από τη μυκηναϊκή εποχή

prosybanner

Στις 16 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, καθώς και στις 25 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το αριστουργηματικό πορτραίτο της Μυκηναίας αρχόντισσας.

Prosymna_1

Πρόκειται για ένα ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο της Μυκηναϊκής εποχής, από πλούσιο τάφο της Πρόσυμνας ‘Αργους, μοναδικό για τις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει για την ενδυμασία και τον καλλωπισμό της εποχής. Η Κυρά της Πρόσυμνας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) και θα παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Η γυναικεία μορφή φοράει πλούσια φούστα με πτυχώσεις, έχει το στήθος ακάλυπτο, ενώ έχει ένα περιδέραιο στον λαιμό, το οποίο αγγίζει με τα ακροδάχτυλά της, όπως θα έκανε κάθε ηδυπαθής γυναίκα που θέλει να τραβήξει την προσοχή σε κάθε εποχή. Το περιδέραιο που τόσο υπερήφανα παρουσιάζει, είναι διακοσμημένο με κρινοπάπυρους, εύρημα συχνό στους μυκηναϊκούς τάφους

Prosymna_2

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, στη 1.00 μ.μ, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται τους επισκέπτες και θα συνομιλούν για το αριστουργηματικό πορτρέτο της Μυκηναίας αρχόντισσας αλλά και για τα μυστικά ομορφιάς της εποχής εκείνης μέσα από τις ανακτορικές τοιχογραφίες, τα αρχεία της Γραμμικής γραφής Β και τις χημικές αναλύσεις που έχουν εντοπίσει καλλυντικές ουσίες σε πολυτελή μυκηναϊκά σκεύη.

Prosymna_3

Πηγή

arxaiologia.gr

namuseum.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s