Ο Άγιος Νικόλαος Ναυπλίου χτίσθηκε μετά την επανάσταση


Ο Άγιος Νικόλαος Ναυπλίου δεν χτίσθηκε το 171,

αλλά μετά την επανάσταση…

Υπολογίζεται μεταξύ 1830 – 1840.

Η επιγραφή που υπάρχει αναφέρεται σε άλλο ναό

Άρθρο του αρχαιολόγου Χρήστου Πιτερού

στο ένθετο “ΠΑΝΟΡΑΜΑ” της εφημερίδας

ΤΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑ” στις 15/12/2012.

Με τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Νικολάου στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν το κρύο κατεβαίνει από τα βουνά, αρχίζει η περίοδος των Χριστουγέννων. Στο Ναύπλιο κάθε χρόνο ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου δίπλα στη Θάλασσα, προστάτη των Θαλασσινών, των ψαράδων και όσων αρμενίζουν στα πέλαγα πανηγυρίζει.

Κάθε χρόνο ο τοπικός τύπος αναφέρεται στην εορτή τον Θαλασσινό Αγίου με τα καθιερωμένα κλισέ για τη εορτή (Αργολικά 8/12/2012) περί μεγαλοπρέπειας του εορτασμού, πανηγυρικού εσπερινού, λιτάνευση της εικόνας, καταλήγοντας συνήθως με τη εξής φράση: “Σ’ ένα χρόνο ο ναός κλείνει τριακόσια χρόνια από το χτίσιμό του. Πρόκειται μια έναν μεγαλοπρεπή ναό  που οικοδομήθηκε το 1713 από τον  Προβλεπτή του Ενετικού Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο. Ο Ναός είναι τρισυπόστατος… “το τέμπλο και ο άμβωνας έχουν κατασκευαστεί στη Βενετία και ο  πολυέλαιος στη Ρωσία” Ως προς τη χρονολόγηση του ναού αυτό αναγράφει και η εντοιχισμένη πρόσφατα, στη δεκαετία του 1990 λατινική (ενετική) επιγραφή στην αριστερή είσοδο της εκκλησίας “που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές”

“Hanc Divi, Nicolai Ecclesiam Nautarum/ Protecror August(inus) Sagredo/ Prov(isor) Clαssis Mαris Litori Degentius/ Connstruendam Prαicepit Adivit./ Anno  M.D.CC.XIII”

(Την εκκλησίαν ταύτην του Αγ.  Νικολάου Προστάτη των ναυτιλομένων ο Αυγουστίνος Σαγρέδος Προβλεπτής του στόλου εκ της πόλεως μετενεχθείσαν (μεταφερθείσαν) εις την παραλίαν ευπρεπέστερον να οικοδομηθεί διέταξε και συνετέλεσεν. Εν έτει 1713).

Αυτά γράφει η επιγραφή αλλά αναφέρεται στο 1713. Αυτά αναγράφει ο  Μ. Λαμπρυνίδης, (Ναυπλία, 1975, 128) χωρίς άλλες διευκρινίσεις και δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι κτισμένη στα 1713 χωρίς να αναφέρει τι έγινε στη συνέχεια.

Περισσότερα στο ιστολόγιο cityofnafplio.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s