Μέρες του 1821 στο Ναύπλιο και το Άργος


Η κατάσταση στο Ναύπλιο και το Άργος με το ξέσπασμα της επανάστασης

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μέρος του αφιερώματος του δεύτερου τεύχους του περιοδικού μας “Ο Αναπλιώτης” με θέμα “Το χρονικό της πολιορκίας της πόλης του Ναυπλίου από τους επαναστατημένους Έλληνες“.

 

 

 

 

 

 

Με την έναρξη της Β’ Τουρκοκρατίας (1715) το Ναύπλιο ορίσθηκε αμέσως η πρωτεύουσα του Βιλαετίου της Πελοποννήσου συνεπώς αποτελούσε την ασφαλή πόλη των Τούρκων όχι μόνο για την Αργολίδα αλλά και για όλη την Πελοπόννησο.

Το Ναύπλιο λόγω της αιχμαλωσίας αλλά και της σφαγής των Ελλήνων και των Ενετών είχε πια ερημώσει. Κατοικείται από τους Τούρκους που το κατέκτησαν αλλά και από τους Τούρκους που είχαν καταφύγει στην Μικρά Ασία για να γλυτώσουν από τον Μωροζίνη και επανήλθαν.

 

 

Μετά την επανάσταση του 1770 οι Τούρκοι αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα της Πελοποννήσου στην Τρίπολη όπου όπως αφηγείται ο Rhulieres «όπου προ ολίγον έτι ετών δεν υπήρχεν η εν απλού χωρίον», με τη σκέψη πως σε περίπτωση κινδύνου θα μπορούσαν από την ανοχύρωτη Τριπολιτσά να διαφύγουν στα Αρκαδικά βουνά κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει από το οχυρωμένο Ναύπλιο.

Περισσότερα στο ιστολόγιο cityofnafplio.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s